Hasznos történetek

Gyönyörű napsütéses nap volt, igazi vitorlázó idő a szél kb. 3-4 bF. Egy conrad 600 lengyel hajóval, ami 21 lábnak felel meg, három lány és jómagam vitorláztunk Balatonkenese magasságában. A lányok kérdezték, hogy ebben az időben tudnak e fürödni? Persze hangzott a válasz sőt még azt is megtehetjük, hogy bedobunk egy kötelet az egyik végét kikötjük a hajóhoz a másik végébe megtudtok kapaszkodni és húzlak benneteket. Bement az első bátrabb vállalkozó majd a többiek látva, hogy ez tényleg mennyire jó Ők is beakartak menni. Elkövettem azt a hibát, hogy egyszerre ráengedtem a kötélre két embert. A hajón a teljes vitorla kivolt húzva ezért elég nagy sebességgel haladtunk. Azzal nem számoltam, illetve nem is gondoltam rá, hogy a kötélen egymás után lógó két lány nem marad fent a vízen. Ugyanis a hajóhoz közelebb lévő, ahogy kapaszkodott lenyomta a víz alá a kötelet, így a második személyt a kötél nem felfelé húzta, hanem lefelé. A kötél végén lévő lány elkezdett fuldokolni, hiszen levegő helyett csak vizet kapott. Kialakult a pánik hangulat a lányok körében mivel vitorláztunk, és a hajón csak én tudtam vitorlázni nem volt más választásom, behúztam teljesen az orrvitorlát, a nagyvitorlát kiengedtem amennyire csak lehetett így a kormányt már elengedhettem, nem kellett attól tartanom, hogy elkezdünk körbe-körbe forogni. A hajó sebessége lecsökkent az első lány kitudott jönni a másodikat kitudtam húzni. A rövid ijedtségen kívül más nem történt. A lényeg egy kötélen ne húzzunk két személyt!

Az Adrián ahhoz képest, hogy tenger sokszor van szélcsend, de olyan igazi, amire azt szokták mondani, hogy kivasalták a vizet. Mi is egy ilyen flaute ( szélcsend ) –ban motoroztunk a nyár közepén nagyon meleg volt. Volt két ember aki úgy gondolta, hogy halmozza az élvezetet és kifekszik a dingibe ( mentőcsónak ) amit húztunk magunk után. Ezzel semmi gond nem volt addig míg egyikük meg nem unta a forróságot és ki nem akart jönni. Felállt a csónakban és erős ember révén elkezdte behúzni a kötelet, hogy közelebb kerüljön a kb. 6 csomóval haladó hajóhoz. Amit behúzott kötelet az a lábához adagolta. Amikor elérte a hajót átlépett, a kötelet meg a csónakot elengedte, ami elkezdett egyből távolodni. A vontatókötél megfeszülésével a lábára rátekeredett hurok is megfeszült ami rögtön berántotta a vízbe, ráadásul a dingi alá. Szerencsére sokan néztük az esetet és egyből tudtunk rá reagálni és megállítottuk a hajót, így nem történt dráma. Mindig legyen a hajó fedélzetén olyan személy, aki egyből tud reagálni a dolgokra!

 
 
Miért jó katamaránozni?
LG 32LE5300 LED televízió A portál azzal a céllal jött létre, hogy segítséget nyújtson Önnek a hajóbérlésben, útitárs keresésben, hajóskapitány választásban. Az oldal függetlenségét az bizonyítja, hogy törekszünk partnerként kapcsolatot létesíteni az összes a Magyarországon található tengeri hajóbérléssel foglakozó céggel. Hajóbérlés! Önnek nem kell egyesével felkeresnie a hajó charter cégeket, elég kitöltenie egy adatlapot, mi továbbítjuk a rendszerünkben található összes hajóbérlettel foglakozó cégnek, melyek ajánlatából Ön kiválaszthatja a legjobbat. Útitárs keresés! Sokan vannak, akik elmennének hajózni, de kevesen vannak egy hajóhoz. Mi megpróbáljuk összehozni a hajózni vágyókat, hogy ne kelljen lemaradniuk egy egész életre kiható élményről. Hajós kapitány (Skipper)! Nem ismer senkit, aki rendelkezik a megfelelő jogosítvánnyal, tapasztalattal a kiválasztott vízterületen. Ebben próbálunk segíteni, a folyamatosan bővülő adatbázisunkból Ön kiválaszthatja, fénykép, önéletrajz, vitorlás múlt alapján az Önnek legszimpatikusabb skippert. Ne feledje nálunk állandóan Boat Show van!
main_site_boat